Nepal - et uforglemmelig eventyr

Publisert: 24. mai 2024

Nydelige, naturskjønne, spennende Nepal

Dette landet har alt - mest av alt vil jeg huske menneskene her

Jeg liker å si til meg selv at jeg er en eventyrer og reiser helst solo til spennende steder. Men eventyrer blir kanskje drøyt. Vågal kan jeg ikke kalles og det bor ikke et snev av en Kristin Harila i meg... Nepal lokket ikke av den grunn. Men jeg elsker historie, lære nye ting om nye land, må ha naturopplevelser og føle at jeg lever og møte herlige mennesker på min vei. Nepal - du smøg deg godt inn i reisehjertet mitt.

OBS fra forfatteren: Det blir mye informasjon på fra slik tur, og jeg gjør oppmerksom på at flere av faktaene og årstallene her jeg har lært av guiden min, er dobbeltsjekket opp mot min medbrakte Lonely Planet bok (utgitt i 2023). Klikk på bildene under hver tekst for å se flere - alle er tatt av meg:)

Nepal - begynnelsen og bakgrunnen

Nepal har en rik historie og den er nært vevet sammen med Tibet, noe som bare legger til ekstra mystikk og dybde. Harmoni og åndelighet har alltid vært i sentrum, men det tok sin tid før landet ble samlet som ett rike. Rundt Katmandu og Katmandudalen var flere kongedømmer som satt på hver sin trone - Katmandu selv, Patan og Bhaktapur. Det som for oss besøkende blir vinn-vinn da det er så mange steder nært Katmandu historien glitrer - i takt med monumentene og templene. Så husker kanskje de fleste av oss at den moderne monarkiet fikk noen skudd for baugen, bokstavelig talt i 2001... Som nok var et forvarsel, i hvert fall endte det med monarkiets fall i 2008.

Det var kong Prithvi Narayan Shah fra Gorkha som regnes som Nepals "Harald Hårfagre". Han ledet en vellykket militær kampanje på 1700-tallet som resulterte i foreningen av små kongedømmer og fyrstedømmer. Men fullt ut ble ikke Nepal som helhet før på 1800-tallet, under Shah-dynastiet. Før dette spoler man tilbake til de tidlige buddhistiske og hinduistiske kongedømmene rundt 500 f.Kr. der en av de viktigste er Malla.

Det er nettopp arven via både hinduismen og buddhismen at landet står fjellstøtt og preger alt mellom himmel og jord. vi kommer ikke utenom fjellene...Som guiden min sa helt rolig: "Fjell kaller vi toppene over 5500 meter, alt under det er bare bakketopper"... Vel, fjellene her tiltrekker hele verdens klatrere og erobrere, men det er noen annens historie.

Image00032

Patan Ingun Melleberg

Image00012

Utenfor stupaen settes det frem ofre Ingun Melleberg

Katmandu - kaotisk, frenetisk og ekte vare

Nepals hovedstad er alle innom på et tidspunkt. Velkommen til en egen verden der moderne behov går side om side med det gamle. Trafikken, mopedene, tempoet, forurensing og eksos får meg brått tilbake til Vietnam og India... Men noe er annerledes - det virker mildere og snillere enn India i hvert fall. Men som fotgjenger må du konstant være på vakt. Det er bare å innse at ingen stopper for deg, du må bevege deg sakte ut i veien med alle sanser ute. Du må få øyekontakt med sjåførene og bruke håndbevegelse for å vise at du er på vei over. Ellers kommer du aldri til andre siden av gata...

Byen har omtrent 1,4 millioner innbyggere, men det virker som det er ganger 10. Det er i Thamel de fleste velger å bo, det er nært til butikker og et vell av bra restauranter. Like utenfor er Lazimpat som er litt mer luftig. Så har du noen områder og templer som man MÅ få med seg. Tradisjonen tro ble jeg igjen besatt av templer, denne gangen både hindu og buddhist. Og det er her man ser hvor gjennomsyret landet er av religion, ritualer og tro. Og hvor mange betydningsfulle, religiøse steder der både hinduer og buddhister fra andre land valfarter til. Det føles veldig spesielt for meg å være mer. Jeg bor på to hoteller og fordeler oppholdet mitt: Hotel Shanker, et tidligere palass i Lazimpat og "vårt" hotell i Thamel: Nepali Gahr.

Image00037

Strømledningene er like kaotiske som trafikken

Image00046

Plutselig kommer det et lite opptog, her ved Durbar Square

Durbar Square, Katmandu

Det tok sin tid for min del på mine første timer på egen hånd i hovedstaden å finne frem. Thamel er jo en ting, men å finne riktig vei i labyrintiske smågater med fortau som er 10 cm brede og trafikken koker rundt beina og hodet på en. Men der var du... og du, Durbar, var verdt å svette litt for. Her er fordums prakt så det holder, for selv om monarkiet er avskaffet i dag, var det på denne plassen kongene ble kronet og alt av seremonier fant sted i middelalderen. Her er templer, monumenter, tempelplasser og små og store skatter hist og her.

På noen få timer her får en inn all prakten. Kjøper du et pass for 1000 NPR (cirka 80 kroner), så åpner det seg innganger til det kongelige palasset Hanuman Doka med sine mange, spesielle tårn, et interessant og informativt museum og besøk i huset Kamari Bahal. Jeg fikk ikke audiens, men en kumari er veldig spesiell her. Siden 1700-tallet har en ungjente fra shakya-kasten blitt hyllet som gudinnen Talejus inkarnasjon. Inni i palasset lever hun i luksus som en gudinne og dronning til hun blir tenåring. Hennes føtter får ikke røre grunnen utenfor palasset og hun blir båret rundt i en gyllen bærestol. Livet som ung kvinne er mer uglamorøst da det betyr ulykke å å gifte seg med en kumari...

Flere "chowker", gårdsplasser/tempelplasser kommer jeg til som er som oaser i menneskemylderet. Taleju-tempelet, Jagannath og Gaddhi Baithak får også mitt besøk og noen templer jeg ikke får med meg navnene på. Det spiller ingen rolle, det viktigste er å rusle rundt å føle på atmosfæren fra gamle dager - men samtidig bli minnet på nåtid, da mange templer er under renovering etter det forferdelige jordskjelvet i 2015. Men arbeidet fortsetter og med andre lands hjelp. Durbar Square må bestå også i fremtiden.

Thamel – turisthub, templer, drømmepark og survival of the fittest

Travle Thamel er et av flere sentrumsområder i den digre og trafikkerte Katmandu og huser de aller fleste turister. Enten på hoteller, gjestehus eller på jakt etter mat og drikke. Dette er ikke noe sted for de lokale; her florerer det av butikker med turtøy, sjapper med pasjmina og souvenirer med ivrige selgere som sitter utenfor og gjerne spør hvor du er fra. Her er det ikke lett å gå på måfå å titte rundt i sitt eget tempo uten at noen spør hvor du skal, trenger du taxi, sykkeltaxi eller kanskje en guide? Mange påstår at de fleste som pusher slik ikke er nepalere, men alle prøver vel bare å tjene noen rupeer.

Problemet for meg, og sikkert mange andre, er knapt med fortauer og trafikken er infernalsk og kommer i alle retninger, slalom og sikksakk noen millimeter fra deg. Hold øynene åpne og vær alert! Ellers er det restauranter, barer, casino, kafeer og alt som tilfredsstiller en besøkende. Vel og merke om en ser bort fra at det svir i øynene av eksos og at man blir sprø av tuting (som jo bare er slik de kjører og advarer her). Jeg var for kort tid i Katmandu til å lære å elske byen, men jeg tror det mulig!

Jeg rekker innom noen fine steder før jeg kaster inn håndkleet og rusler tilbake til den nydelige oasen Nepali Gahr Hotel. Tenk at midt i alt dette jeg har beskrevet over, så finnes det også en stille og helt frodig og genialt planlagt park: Garden of Dreams. Her råder stillhet, sildrende fontener, nydelige praktbygg, paviljonger og mange benker å slappe av på. Spisesteder og kafeer også. Parken ble til ved hjelp fra Østerrike og det er surrealistisk å finne et slikt sted i Katmandu! Nå i mai blomstrer det som bare det. Trenger du en liten pause fra folkemylderet er det hit du kommer.

Ellers er det også mange hellige og vakre templer i Thamel og jeg legger ut på en liten runde alene for å lokalisere noen. Må innrømme at jeg ikke fant alle jeg hadde på blokka mi, og andre var stengt slik at jeg bare fikk tittet gjennom gitter. Som det nærmeste templet til hotellet: Bawan Bahal. Jeg gikk tilbake for å se om det var åpent senere, men dessverre. Jeg besøker utsøkte Chhusya Bahal, det største klosteret i bydelen med nydelige trearbeider. Tridevi er tre templer pent på rad og rekke til ære for tre newarigudinner.

Vajrayogini er rødt og fargesterkt, hellig for både hinduer og buddhister med en messingtiger som vokter.

På min ferd finner jeg noen andre også som jeg ikke fikk navnet på. Poenget er at Thamel har litt av hvert for så mange og det er passende å ha base her. Utover det, er det MYE å se her:

Pashupatinath – barfot, likbrenning og pilgrimmer

Jeg gledet meg til å besøke dette UNESCO-beskyttede tempelet og ante ikke at det var så digert! Det er nesten som en liten by med utallige templer og helligdommer på mange plan, og jeg var glad jeg hadde med meg guide for ikke å gå meg bort i trengselen. Og for å holde bastante, indiske kvinner på avstand som ville selge diverse, ta bilder eller gi meg «tikka», merke i pannen. Verdt å nevne er alle plan dette området har, og alle hellige steder som blant annet brukes av de hellige og karakteristiske sadhuene. Shivas kone, Parvati, har også et tempel tilegnet seg.

Pashupatinath ligger ved bredden av Bagmatielven, i Kathmandudalen, litt utenfor selve byen. Bagmati er vel ikke like forurenset som Ganges, men det er nok ikke langt unna, selv om det er hellig vann…Hovedtempelet har en blendende arkitektur med en gyllen spiss (gajur) på toppen av et tårn. Dette er et av de eldste og mest betydningsfulle hinduistiske templene i Nepal. Det er antatt å ha blitt grunnlagt for over 2000 år siden. Det er selvsagt Shiva som har fått det tilegnet. Her i betydningen hans form som Pashupati, herren over dyrene.

Pashupatinath tiltrekker seg alltid titusenvis av hinduer og mange er på pilgrimsreise. Jeg stusset over at nesten alle gikk barføtt overalt i møkka blant okser, hunder og aper, men det er slik man viser respekt, ikke bare når man går inn i templene.

Så var det min første gang jeg så kremasjonsritualet. Jeg så både at det brant, luktet det enda bedre - og så med store øyne at de tente på en nysvøpt kropp i oransje. Vi stod selvsagt på andre siden, for dette er privat sorg og ritualer for de som gjennomlever det. Hele familien skal med, så man venter gjerne med dette til alle som kan har kommet fra fjern og nær. Brenningen er satt i system, så det er folk som ordner med alt for en. Vi så blant annet at de vannet halmen for at det ikke skulle stå i lys lue og brenne opp på kort tid. Bårene lages av bambus og ved må til sammen med halmen. Dette skal ta tid. Det er jo både morbid og fascinerende for meg som ikke er vant til sånt!

Swayambhunath Stupa – også UNESCO-vernet

Kjært tempel har flere navn, dette er også kjent som Monkey Temple og du kan jo ane at her er tusenvis av aper – rolige sådan, vil jeg si, som seg hør og bør på et hellig sted. Da kan man ikke skrike og være rampete… Forresten er det 365 trappetrinn opp – om man da ikke kjører opp på baksiden til en enklere tilgang som vi gjorde denne gangen pga tiden.

Stupaen er kjent for sin karakteristiske hvite kuppel, som symboliserer jorden, og det gylne tårnet, som viser til luft og himmel, er kronet med en gyllen spiss (gajur) på toppen. Det er også gule bølger på det hvite, dette er munkene som maler lotusformer med safranvann. For Swayambhunath skal ha blitt skapt av bladene til lotusblomsten. De 13 utsøkte gulltårnene viser til de 13 stegene før man når nirvana.

Mest synlig er alle de messingfargede øyne som representerer Buddhas allseende natur fra alle himmelretninger. Under øynene finnes «ek» som er "en" på nepali. Dette betyr enhet og det siste er det tredje øyet over – klart at Buddha ser alt. Dette er også et helt spesielt sted som tiltrekker seg mange pilgrimmer. Jeg fikk en helt spesiell følelse her og kjente på at jeg var på hellig grunn.

Bodnath Stupa og det spirituelle rundt

Her snakker vi størrelse, for dette er en av de største stupaene i verden! Vi finner også denne i Kathmandudalen, godt utenfor sentrum. 100 meter tvers over og 40 meter høy! I kvarterene rundt er det også masse historie fra tibetanske flyktninger som har startet opp mange spesielle og kvalitets-håndverksbutikker og sjapper. Det er et meget levende kvarter rundt, og det gjør stupaen enda mer interessant. Den er gammel, grunnlagt på 600-tallet e.Kr. Den er bygget i en karakteristisk sirkulær form – et mandela, med en massiv kuppel som er kronet med et tårn (chhatra) og en gyllen spiss (gajur). Den er omgitt av flere mindre stupaer, templer og klostre. Her er også mange familiers egne meditasjonsteder som ser ut som graver dekket med plastikk. Men vi så flere som satt i lotusstilling og bare stengte alle ute. Det tar sin tid å gå rundt den, og siden man går i andektighet, blir det litt ekstra rundt det hele.

Med alle bønneflaggene her og alle bønnehjulene av mange størrelser, er det en egen aura rundt. Noen sier at Bodnath huser relikvier etter Buddha Kashyapa, andre sier det finnes et bein fra den historiske Siddhartha Gautama og derom strides de lærde. Klart det flokker seg buddhistiske pilgrimer her, spesielt under nepalsk nyttår og Buddhas fødselsdag.

Durbar Square, Patan

En gang et eget kongedømme og en av de tre middelalderbyene, nå nesten vokst sammen med Katmandu. Men bare nesten, de er delt av elven Bagmati. Patan er annerledes. Og det tross for at mange rekonstruksjoner fortsetter etter det ødeleggende 2015-jordskjelvet…

På sanskrit kalles den fortsatt Lalitpur som betyr «den skjønne byen». Vakker og ven var den og er den. Her er et nettverk av torg og plasser der det finnes mer enn 1000 monumenter. Det meste stammer fra Malladynastiet og er fra 1500-1700-tallet.

Kwa Bahal, det gylne tempelet: Med flere innganger og intrikate ganger og plasser, er dette kronjuvelen av Patan. Det går helt tilbake til 1100-tallet. Gyllent og vakkert er det. Ovenpå er det fargerike veggmalerier fra Tibet som forestiller livets hjul.

Krishnatempelet er det tidligste eksemplet bygget av stein i Nepal, man brukte som regel tre.

Kjent er også statuen av kong Yoganarendra og hans dronning som sitter på toppen av en søyle med slangen Naga og en fugl som bygger rede på toppen. Denne fuglen symboliserte at kongen alltid vendte tilbake til palasset sitt – som fuglen vender tilbake..

Det kongelige palasset var også vel verdt å få med seg. Det har tre store plasser (chowks). Patan Museum, i palasset, var overraskende omfattende og interessant og det viste seg at det var et av Asias beste på religiøs kunst! Masse kriker og kroker og fint satt opp.

For meg, som er interessert i historie og alt som rører seg, men kan så lite om hinduismen, går det litt i ett. Jeg synes alt er fint og elsker at det betyr så mye i hverdagen den dag i dag. En liten bønn der, litt røkelse her, en liten velsignelse her og der. Men slik er det overalt. Det er ingen monumenter som man bare ser på. De brukes!

Men både jeg og alle andre ser hvilken prakt Patan innehar og som omslutter sine besøkende. Statuene, templene og symbolene er unektelig veldig fotogene. Det skader heller ikke at det er ganske så mye mer rolig å gå rundt her inn på Durbar Square inne i selve Katmandu..

Bandipur - newarikultur med god atmosfære

Noen steder hører bare hjemme på en reiserute. Jeg hadde hørt så mye om lille, rolige, bilfrie Bandipur. Min egen guide hadde knapt vært der før og lurte nok fælt, selv om han var altfor høflig til å si noe. Skal være ærlig å si at jeg lurte litt selv da vi ankom etter maaange timers kjøring i kø på «Nepalveier» som humper og dumper og for det meste går i sneglefart. Jeg sjekket inn på The Old Inn som virkelig er et gammelt tradisjonelt hus med sjarm og mangler. Men som alltid i Nepal, blir man tatt i mot med slik hjertevarme og inderlighet og etter fem minutter ruslet jeg ut i byen og ble betatt. Omgivelsene er det ikke noe å si på, grønt så langt øyet ser og et godt utvalg fjell i bakgrunnen. Frisk luft – nydelig! Meet the locals. Namaste, hallo og et smil. Små forhold og et veldig hyggelig og rolig sted å lande. Flere, små hoteller i tradisjonelle hus, mange små restauranter og kafeer, og en liten hovedgate og flere skatter rundt. Alt fikk jeg ikke med meg, men sånn er det vel alltid. Blant annet landets største grotte Siddha Gufa som er en drøy times vandring hver vei fra Bandipur. Neste gang!

Bandipur var en gang en rik handelsby der alle stoppet på veien mellom India og Tibet. Men plutselig tok det slutt på 1960-tallet da veien ble bygget utenom byen. De fleste som bor her tilhører newariene og på min første tur ovenfor byen, så jeg en gammel kvinne som klatret høyt opp i et digert tre og med kniven sin (de har ofte kniver bak skjørtet), skar hun ned greiner som mat til buskapen. Newarifolket er både kjent for sin arkitektur, for sin mat, sin stolthet og sin vennlighet.

I den lille byen er det et par fine templer, Bindebasini, med intrikat trearbeid og dedikert til hindugudinnen Durga som var en tøff cookie og har selveste løven som sitt transportdyr. Khadga Devi ligger litt oppi terrenget og er tilegnet sverdet til en konge fra 1500-tallet som skulle fått dette fra Shiva. Noe morbid kanskje, men slik er hinduguder, så skjer det blodige seremonier her under festivalen Dasain. Jeg fikk også med meg et nybygget kloster, Boudha Sadan Shakyamuni Gompa, på toppen av byen. Der inne satt et par hyggelige, eldre damer som viste meg video på telefonen sin fra en bråkete festival. Fargerikt og fint var det inne i hvert fall!

Naturskjønn vandring til Ramkot og opp til Thani Mai

Klart man må ut å vandre i dette nydelige landskapet – Ramkot er valget, som også våre grupper gjør. Jeg skulle gå alene, som jeg ofte gjør på tur, men guiden min hadde sine tvil. Ruten var ikke merket, og det hadde gått jordskred i skogen etter mye regn. Nå er det flere veier som fører dit, uansett hadde han bestemt seg for å bli med og det er jo bare positivt med godt turfølge! Han var nok litt bekymret for at jeg skulle gå meg bort. Ruten er cirka 10 kilometer tur/retur.

Det var varmt, veldig varmt. Vi måtte gå utenom skogen, etter råd fra de lokale – det var jammen sett en tiger nylig også (!), og da er alternativet er en bred sti som stort sett har utsikt til skog og fjellene. Riktig så vakkert. Siste 500 meterne gikk vi på bratte trappetrinn inne i skogen for litt variasjon. Vi gikk fort til Ramkot (til tross for at ingen av oss hadde med nok vann i solsteken og på tørt underlag). Men vel fremme så gikk vi opp på utsiktspunktet og ble sittende å slappe av og nyte utsikten.

Ramkot er en tradisjonell landsby der noen hus er bygget med stråtak, andre av nyere art. Mye kan nok skyldes jordskjelvet, for når man bygger opp etter noe sånt, bygger man mer solid. Her er også mange som driver med homestay, men merk at her er det enkle forhold. Men der det er hjerterom er det jo husrom! Det er også noen få steder å sette seg ned å få litt drikke.

Så begynte vi på returen og gikk vi virkelig sååå mye nedover dit, for nå var det bare oppover, føltes det som. Jeg gikk jo med en fra Nepal som var ung og sprek og hadde gått mye i fjellet 4000 meter pluss - og teltet med sine kompiser eller overnattet på tehus som mange gjør. Vi måtte ta pauser, mente han, og går man med en guide så følger man ordre… Tips: Når man stopper og hviler, skal man se nedover… Visste jeg ikke. Og når man går nedover i bratt terreng eller trapper, gå i slangemønster. OK, det er notert!

Jeg hadde sett meg ut at jeg etter denne turen skulle hvile litt før jeg skulle gå noen 100 noen ting trappetrinn opp til tempelet med den beste utsikten mot Himalaya: Thani Mai. Men det viste seg å være mulig å gå opp bakveien fra der vi kom fra Ramkot, så da fortsatte vi bare på stigningen. Og fikk med oss deler av det som kalles den lille kinesiske mur. Nuvel - navnet skjemmer visst ingen... Vel oppe var det igjen viktig å se på utsikten og slappe av i skyggen før returen begynte ned mot Bandipur og to kjølige flasker vann av første årgang vi fant! En liten kuriositet: etter endt tur, viste klokka mi 173 etasjer opp og 178 nedover… Men begge var vi enige om at det var en finfin tur i frisk luft – det eneste dyret vi så var en apekatt i skogen. Og hørte masse livsbajaende og øredøvende fuglekvitter.

Pokhara –innsjø, sjenerte fjell og fredsstupa

Pokhara er Nepals nest største by og fra å kjøre inn på de villeste, mest hullete, støvete veier man kan tenke seg, til å stige inn på Fish Tail Lodge – nydelig! Midt i jungel, føles det ut som, og med den smaragdgrønne, men akk så forsøplede Phewa Lake – landets største innsjø for mine føtter. En liten båttur må til, for lodgen ligger ute i vannet!

Pokhara selv har en helt nydelig stemning og rolig atmosfære. Ja, det er trafikk og busser som spyr ut eksos her også, men det er som om fjellene, trærne og innsjøen gjør noe med alt det der. Det er utallige spisesteder, kafeer, juicebarer, vegansteder og vegetarsteder og folk er mer «jorda» på et vis. Det er perfekt å rusle langt innsjøen, ellers langs de ganske så brede fortauene i byen. Liker det!

Men min hele dag i byen der jeg skulle se FJELL, Annapurnamassivet, Himalaya og topper fra 6000-8000+ på god avstand, regnet bort og skyet bort. Sånt skjer. Men fra Sarangkot, en halvtime fra byen, ser man Dhaulagiri (8167), Annapurna South (7219), Hiunchuli (6441), Annapurna 1 (8091), Machhapuchhare / Fish Tail som har en helt spesiell åndelig betydning for folket her (6997), Annapurna III (7555), Annapurna 2 (7937) og Lamjung (6983). Men ingen tårer, været får man ikke gjort noe med. Med klimaet i endring også, er utsikt vanskelig å love bort.

Selv får jeg med meg Mountain-museet som er lærerikt. Nepals sjel ligger jo i Himalaya og mange kjente og helt utrolige sherpaer har endret verdenshistorien. De er behørig æret og dokumentert sammen med mange klatrere på både Mount Everest og andre «monsterfjell» for oss andre som ikke har det genet der. Utstyr, bilder og modeller levendegjør og det er mange folk her.

Jeg velger heller en ganske mye kortere og enklere rute til topps. Gjennom skogen på sherpatrapper og skogstier til jeg svett kommer opp til World Peace Stupa. Det er flere måter å komme dit, men de fleste velger å bli rodd over med tradisjonell båt og bli hentet igjen når man er vel nede, som jeg gjorde (kjøp billett ved den travle sjappa ved Street 13). Det er en bratt tur opp til stupaen på omtrent 1,5 kilometer opp, men så verdt det. Og hadde været vært klart, får man bonus av å se en hel rekke snødekte topper underveis og på toppen.

Det var buddhistmunker fra Japan som konstruerte denne stupaen og flere andre rundt i verden med håp om fred. Og det avrunder mitt opphold på en fin måte i Pokhara! I morgen skal vi kjøre den humpete, hullete veien helt til Katmandu. Så begynner snart mitt neste eventyr i Bhutan!

Vil du til Nepal og/eller Bhutan?

Om du ikke har anledning til å bli med på Carpe Diems gruppereise, ta kontakt med vår kollega i skreddersømavdelingen i Escape, Eli-Ann Nerhagen. Hun kan tilrettelegge en reise for deg alene, som jeg reiste, eller med en venn eller to. Min reise var fikset av Eli-Ann og jeg lover at det ikke er «kleint» eller rart å reise alene med guide og sjåfør verken i Nepal eller Bhutan! Menneskene her får jeg ikke lovprist nok.

Ta kontakt: skreddersom@escape.no eller post@escape.no